Kundeweb
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for åpningstider i julen
news-banner

Beste nybegynnerfelt

Ny i byn og/eller fersk på uteklatring? Her får du info og oversikt over klatrefelt som er bra å starte med.

Oppdatert 20.08.2023

I og rundt Bergen er det veldig mange klatrefelt, og en rekke av disse er godt egnet for deg som er ny til klatring ute. Denne oversikten viser til utvalgte felt som har ruter med gradering fra ca. 4 til ca. 6. I all hovedsak foregår klatringen på disse feltene på bolt, men det kan også være enkelte naturlig sikrede ruter.

Idylliske omgivelser ved Sandholna. Foto: Julie Kavli

Klatrefører og cragdatabase

Selve ruteoversikten og veibeskrivelsen finner du i Klatrefører for Bergen eller på nettsidene til Bergen Klatreklubb (BK). På BK sine nettsider kan du finne fram til en “cragdatabase” med oversikt over klatrefelt og ruter. Her kan du også laste ned gratis pdf-fører for de fleste feltene.

Sidene ble opprettet på 90-tallet og er retro (det jobbes med nye), men det skal være mulig å finne fram. Se gjerne beskrivelser og glem ikke lenke til kart hvor det er lagt inn nøyaktige koordinater og ofte “sti” som viser anmarsjen til feltet.

Fin svaklatring på Mulestigen. Foto: Ågot C. Nilssen

Kompetanse og utstyr

En forutsetning for å klatre ute, er selvsagt at du har nødvendig kompetanse til å ta vare på deg selv og andre, og at du har nødvendig utstyr. Ta gjerne et kurs! Se kursoversikt på BK sine nettsider.

NB!  Unngå å topptaue med tauet tredd direkte i snufestene (toppankerne). Det har vært stor slitasje på snufestene på en del ruter på grunn av utstrakt topptauing. Det er mye arbeid å rebolte disse snufestene. Dessuten fører nedslitte snufester til ekstra stor slitasje på tauet.

Ellers er det gjerne én ting som er avgjørende for hvilke muligheter en har. Det går rett og slett på transport og om du har tilgang på bil eller ikke. Denne oversikten er derfor delt opp i felt en greit kommer til uten bil og felt som passer best om en har bil – med utgangspunkt i sentrum. Når det er sagt er det fullt mulig å ta bussen til flere felt, men det vil ta betydelig lengre tid (typisk mer en én time hver vei fra sentrum)

 

1. Jeg har ikke bil

Fortvil ikke. Det er mange bra bynære felt som er relativt greie å nå uten bil. Flere felt har gode bussforbindelser, og noen kan du også gå eller sykle til.

 

Helleneset er et populært og bynært felt. Foto: Ågot C. Nilssen

 

Helleneset

Helleneset er det klassiske “byfeltet” i Bergen. God bussforbindelse, flotte omgivelser med muligheter for bading og grilling! Helleneset er et sva, så her er fotarbeidet vel så viktig som store biceps.

Helleneset er nok første møte med uteklatring for veldig mange i Bergen. Enkel tilgang til toppen av veggen, men ikke like lett å komme til alle toppfester, så bruk sikring om nødvendig.

Fantastisk utsikt fra toppen av Mulestigen. Foto: Ågot C. Nilssen

Mulestigen

Relativt nytt felt med svaklatring på stein av høy kvalitet (fast og kompakt). Mulebussen (Nr. 10) tar deg fram til starten på anmarsjen. Det er en liten tur oppover for å komme til feltet, så regn med å bli god å varm på veien opp. Enkel tilgang til toppen av veggen og toppanker.

Rutene på Hatleberget er greie til trening på ledklatring. Foto: Ågot C. Nilssen

Hatleberget

Her finner du noen av de letteste rutene i Bergen, og dette kan være et veldig bra sted også for barn. Sva, men her finnes også større fottak som gir god kontroll. Grei vegg til øving på ledklatring. Om lag 5 min. å gå fra busstoppet, og her går det busser hele tiden. Enkel tilgang til toppen av veggen og toppanker. 

 

Sandviken Sjøbad

Lite felt som passer fint å starte med. Her er det tett mellom boltene, så feltet passer bra for de første rutene “på led”. Ikke så lett å komme til fra toppen, men en rekker greit mellom toppankerne. Naturligvis er det også ypperlig å ta seg et bad når en har tatt turen til Sandviken sjøbad. Barnevennlig.

Simon Fonn Storevik klatrer Oktoberfest, 6, på Hellen festning. Foto: Kieran Kolle/sjau.no

Hellen festning

Klatringen her er ganske variert og teknisk med fine lommer, riss og lister. Stort sett svaklatring med enkelte bratte bulker. Kanskje litt hardere gradert enn andre felt på dette nivået, men det finnes noen veldig lette ruter i området rundt hovedveggen. Enkel tilgang til toppen av veggen, men ikke like enkel tilgang til alle toppfestene. Barnevennlig

 

2. Jeg har tilgang til bil

Du er klar for eventyr i vest!

Gjøkeredet er et populært felt. Foto: Ågot C. Nilssen

Gjøkeredet

Gjøkeredet er antakelig det mest besøkte klatrefeltet i Øygarden. Her er det mange ruter og relativt gode tak. Veggen er nesten vertikal, og det kreves litt styrke i armene for å komme seg opp. Det er grillplass ved veggen og gode bademuligheter. Grei tilgang til toppen av veggen. Lite barnevennlig anmarsj.

Lett og greit å klatre på Atlantis. Foto: Trond Kristian Kalstø

Atlantis

Flott begynnerfelt med spektakulære omgivelser! Her står en stort sett på bra fottak og kan jobbe seg rolig og kontrollert oppover rutene. Greit sted for ledklatring, også enkel tilgang på toppen. Barnevennlig klatring, men kanskje et parti med litt utfordrende anmarsj og utfordrende plass å være for de minste (store sprekker og hull under veggen).

Kursdeltaker i veggen på Tidevannssektoren/Uteveggen. Foto: Ågot Caroline Nilssen

Uteveggen

Det største klatrefeltet i Øygarden. Her er det rute på rute på rute og flere sektorer! Stort sett vertikal og svakt overhengende klatring på gode tak. Mange kurs har blitt holdt på Uteveggen. Her er det også rappellfeste på toppen. Barnevennlig og kort anmarsj.

Les mer og se flere bilder fra Uteveggen her.

Tuo ligger fint til ved sjøen. Foto: Sunniva Hammerås

Tuo

Fantastiske omgivelser og interessant, lett klatring! En fin tur ut i havgapet for å komme til klatrefeltet. Anmarsjen tar deg til toppen av veggen, så fort gjort å gå litt feil. Les beskrivelsen godt. Rappellfeste og enkel tilgang til toppen. Barnevennlig klatring, men utfordrende plass å være for de minste (store sprekker og små stup under veggen).

Les mer og se flere bilder fra Tuo her.

 

Det var mye aktivitet under åpningen av feltet Myrdalsvannet. Foto: Gunnar Karlsen

Myrdalsvannet

Veggen ligger fint til langs turveien og byr på lett til moderat klatring på gode tak. Det er tilrettetlagt med benk under veggen og området er godt egnet for barn. Kort anmarsj fra parkeringen.

Malin går Lett for en 11-åring, 4+. Foto: Nina Løkke

Sandholna

Veggen ligger på friluftsområdet Sandholna på Arboretet, og er godt egnet for barnefamilier. Klatringen er variert, med enkle ruter på hver kant av veggen og noen litt vanskeligere i midtre delen. Området er tilrettelagt med benker, grill og toalett og er en mye brukt badeplass.

Les mer og se flere bilder fra Sandholna her.

Halhjem

En drøy kilometer fra fergeleiet på Halhjem har et gammelt og delvis glemt klatrefelt fått nytt liv. Fjellet er formasjonsrikt med mye hull og flak, og flere av rutene er det nærmeste man kommer klatring på kalkstein i Bergensområdet. Fin klatring på moderate grader, kort anmarsj og fine omgivelser i åpen skog.

 

Andre muligheter

Dette er et utvalg klatrefelt som kan være et greit utgangspunkt for en som er ny på uteklatring. Andre som kan nevnes, er Bolstadøyri, Fiskesleppet, Lokøy, Marikoven/Tavlen, Møtteveggen og Steinrusten. Husk også at det kan være et knippe lettere, fine ruter på de “harde” feltene. Flere av disse har vært omtalt som månedens klatrefelt.

 

Glad i uteklatring, bli medlem i Bergen Klatreklubb!

Som medlem støtter du BK sitt arbeid med å utvikle og vedlikeholde klatrefelt i Bergensregionen.

Les om medlemsfordeler og hvordan bli medlem her!