Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor: 16:00 - 22:00
Fredag: STENGT
Lørdag: 14:00 - 18:00
Søndag: 15:00 - 20:00
Vestveggen
Man-Fre: 09.00 - 22.00
Lør: 09.00 - 18.00
Søn: 10.00 - 20.00
Bryggeriet
Man-Fre: 16:00 - 22:00
Lørdag: 11:00 - 19:00
Søndag: 12:00 - 20:00
utek-banner

Sikringskort

For å sikre personer som klatrer inne må du ha Brattkort. Hos oss kan du oppnå Brattkort ved å delta og bestå et nybegynnerkurs. Du kan også ta kurs for å oppnå Topptaukort. Topptaukort er minimunskravet for å klatre på Autobelay.

Oppdatert 03.02.2121

Brattkort er en sertifiseringsordning for å ivareta sikkerheten ved innendørs tauklatring.

For å kunne sikre personer som klatrer innendørs må du ha Brattkort. Merk at det ikke er krav om Brattkort for å klatre i veggen, kun for å utføre sikringsjobben på led eller topptau.

Autobelay

Bergen Klatreklubb har flere selvsikringsenheter/autobelayer som gjør det mulig å klatre i tauveggene uten at en partner sikrer deg med tau. I Vestveggen er det hele 22 autobelayer og i Bergenshallen er det 1 autobelay. Autobelayene er synlige ved at det henger et stort trekantseil i starten.

For å klatre på autobelay krever Bergen Klatreklubb at du har minimum Topptaukort eller at noen med Brattkort sjekker deg før du setter i gang å klatre. For barn gjelder regelen om at noen med Brattkort/Topptaukort sjekker barna før de begynner å klatre.

Om du lurer på hvorfor klubben har krav om Topptaukort for å klatre på autobelay er det for å øke sikkerheten. Det har vært mange uhell med autobelayer på klatresentre i Norge etter at disse ble innført for noen år siden, og Bergen Klatreklubb har fokus på å unngå uhell ved bruk av autobelay.

Hvordan får jeg Brattkort?

Det er tre måter du kan oppnå Brattkort:

  1. Fullføre et innføringskurs for nybegynnere og ta Brattkortprøven innen to uker etter kurset.
  2. Først fullføre et Topptaukurs og så ta et Ledkurs etterpå. Innen to uker etter Ledkurset kan du da ta Brattkortprøven for å få godkjent Brattkort.
  3. Bestå en Brattkortprøve uten å ta innføringskurs først (NB! Om du ikke har mye egenerfaring fra før er det vanskelig å bestå prøven uten kurs).

1. Innføringskurs for nybegynnere

Dersom du aldri har klatret før og er helt ny til sporten, anbefaler vi at du tar et innføringskurs for å komme i gang. Innføringskurset går gjennom alt det grunnleggende som skal til for å utøve trygg og sikker sikring og klatring innendørs.

Det arrangeres kurs jevnlig i løpet av vår- og høstsemesteret hos oss.

Etter bestått kurs har du tilbud om å klatre gratis i våre anlegg i to uker og i denne perioden kan du ta en Brattkortprøve hos oss helt uten ekstra kostnad. Etter bestått Brattkortprøve er det mulig å bestille Brattkort via brattkompetanse.no. Prisen for å bestille Brattkortet er kr. 200, og den kommer i tillegg til kurset og betales direkte til NKF via brattkompetanse.no.

Les mer om betingelser for kort her.

2. Topptaukurs + Ledkurs

Om du synest et 10-timers kurs en hel helg høres mye ut på en gang er det mulig å dele opp innføringskurset i to deler. Disse to delene kan du ta på kveldstid i ukedagene. Først melder du deg på et Topptaukurs hos oss og etter endt kurs kan du klatre gratis i 2 uker på våre senter. Etter fullført Topptaukurs kan du så ta et Ledkurs en ettermiddag og igjen nyte godt av 2 ukers gratis klatring. Innen disse siste to ukene bør du ta Brattkorttesten for å sikre deg selve Brattkortet.

3. Organiserte Brattkortprøver

Avholdes i Bergenshallen hver lørdag kl. 14.00 hvis det er to eller flere påmeldte deltakere. Prøven koster kr 250. Avgift for utstedelse av Brattkort (200 kr) er ikke inkludert i prisen. Påmelding skjer på forhånd via klubbens nettbutikk.

I Vestveggen vil det bli avholdt Brattkortprøve klokka 18.00 hver mandag-fredag. Her blir det ikke nødvendig med påmelding.

Du finner mer informasjon om Brattkortprøven på NKFs nettsider.

Topptaukort

 

Med Topptaukort kan du sikre noen som klatrer på topptau inne.

NB: Hvis du har Brattkort trenger du ikke Topptaukort.

Topptaukort er et ferdighetsbevis for de som vil sikre noen på topptau på innendørs klatrevegger. Kortet har til hensikt å bedre sikkerheten under innendørs klatring.

Ved å ta Topptaukort har man dokumentert at man har nok kunnskaper og sikringsferdigheter til å kunne topptaue på en sikker måte. For å få kortet må man også akseptere en ansvarserklæring.

Bergen Klatreklubb har innført krav om at man må inneha minimum Topptaukort for å klatre på autobelay/selvsikring i våre anlegg.

Du kan oppnå Topptaukort ved å ta Topptaukurs eller bestå Topptaukortprøven.

Du finner mer informasjon om Topptaukortprøven på NKFs nettsider.

Merk at både Brattkort og Topptaukort kan inndras ved grove eller gjentatte brudd på gjeldende metodesett av Norges Klatreforbund (NKF), veggeier eller godkjente klatreinstruktører.

Klatrekort utfases

Tidligere har klubben også utstedt Klatrekort som en lokal variant av Brattkort. Klatrekort er gyldig på lik linje med Brattkort for klatring innendørs i våre anlegg, men vi har nå gått over til Brattkort-ordningen så vi utsteder ikke Klatrekort lenger.

ib-img