Ved Våge, nær Sartor senter, finner du Vågeveggen. En relativt kort kjøretur fra Bergen og kun ca. 10 min anmarsj, men det er fort gjort å gå litt feil mot slutten da en ikke ser veggen. Du går ned fra toppen til veggen som ligger rett ved sjøkanten i Foldnesvågen.
På varme dager med sol er Vågeveggen et fint sted å være på formiddagen, da det er skygge til omkring tre og ofte en trekk fra Hjeltefjorden som gir god avkjøling.
Siden veggen ligger skyggefullt til kan noen av rutene være plaget av vannsig og trenge noen dager med tørke etter en regnperiode. Treffer du på sesongen kan Vågeveggen også by på ramsløk og deilige blåbær mellom støtene.
Unike utfordringer
Fjellet er rødlig og kompakt, og det er både skarpe krimper, kanter og riss, som gir unike utfordringer og særpreg. Det rødlige fjellet er ulikt det meste annet i regionen og er temmelig glatt, så det blir fort utfordrende å klore seg fast, også på de “gode” kantene og takene – spesielt når solen varmer veggen opp på ettermiddagen.
Vågeveggen ble utviklet på starten av 2000-tallet og har kanskje i perioder vært litt bortglemt, men veggen har mange kvalitetsruter. Spesielt Mr. Mister og Erektor (naturlig sikret), begge gradert 8, har klassikerstatus i Bergensregionen!
Det er mange som har tradpers på Erektor, som følger en nydelig risslinje fra start og nesten til topps. Det er relativt greit å få opp topptau via bolter på toppen av veggen, så en kan få jobbet ruten godt inn før støting.
Erektor ble først gått av Stein Ivar Gravdal, en meget allsidig og god klatrer, som dessverre omkom i en tragisk klatreulykke på Kjerag.
Hissig affære
De fleste rutene på hoveddelen av Vågeveggen er relativt tunge og lange, men det er også noen moderate ruter rundt grad 7, der Waage Nilsen (7) skiller seg ut som en kortere og raskt tørkende rute under overhenget i toppen.
Med en moderat grad og regnet som en av klassikerne på feltet medfører det at mange prøver denne som oppvarmingsrute på sin første tur til Vågeveggen. Et innsidetips fra redaksjonen er at du gjerne vil varme fingrene godt opp på bakken før du startet på ruten – det er en rimelig hissig affære fra start til slutt!
Hoppe i fjorden
På veggene til høyre og nede ved sjøen finner en noen litt lettere og kortere linjer på 5 og 6-ertallet. Her er det også fint å hoppe i fjorden når solen begynner å krype inn på veggen og fingrene trenger avkjøling etter en god sommerøkt på Vågeveggen.
Vågeveggen er beskrevet i Klatrefører for Bergensområdet og i nettfører.
Tidligere månedens felt finner du her.
God sommerklatring!