Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Uskedalen

Uskedalen må oppleves! Her finner du klatring i storvegg av beste sort.

Uskedalen
Oppdatert 02.08.2022

Liker du å klatre på naturlige sikringer bør du ta turen til Uskedalen i Kvinnherad, et par timers reise fra Bergen. Et stykke innover dalen åpenbarer den ene veggen etter den andre seg. Fjellet er fast og formasjonsrikt, og du finner sva, diedre og riss fra grad 4- og oppover.

Mektige vegger i Uskedalen. Foto: Ågot Caroline Nilssen

Kø foran innsteget

De første to rutene i området ble klatret i 1987. Året etter hadde Bergen Klatreklubb pinsesamling i Uskedalen og det ble notert en rekke nye ruter. Klassikeren «En midtsommernattsdrøm», 6+, ble gått av Kjetil Strømme og Otto Bårholm.

–  Jeg er overbevist om at hvis ruten hadde ligget på Lower Chatedral Rock i Yosemity eller Aguille de Midi i Chamonix, hadde det vært kø foran innsteget hver helg, skrev Jo Gjedrem i boken «Vertikale Vest» som ble gitt ut i forbindelse med Bergen Klatreklubb sitt 25-årsjubileum.

Brendan Leonard på «En midtsommernattsdrøm». Foto: Forest Woodward

Etter hvert ble det gitt ut en liten fører for Uskedalen. Det var først og fremst for at de som skulle klatre kunne få informasjon om hvor det var gått ruter, sånn at de kunne finne andre steder å klatre. Den gang var det førstebestigninger som gjaldt – det gikk to år før noen repeterte en rute.

Tørker fort etter regnvær

Om du ikke har erfaring fra storveggsklatring, kan det være lurt å starte med rutene som går opp til første rampe på Vetletindpillaren. Noen av dem er kun tre taulengder, og du finner boltet rappellretur fra både første og andre rampe. Rutene her har kort anmarsj og tørker fort etter regnvær.

En klatrer blir liten i det mektige fjellmassivet. Foto: Ågot Caroline Nilssen

 

«Silkeveien», 4+, ble førstebesteget på en samling i 1989 og byr på jevn og vedvarende rissklatring. Ruten er på seks taulengder og går til andre rampe på Vetletindpillaren. Mange har startet å klatre i Uskedalen på nettopp denne ruten.

«Kvinnheringen» er en enkel og fin rute. Foto: Odd Magne Øgreid

En annen fin rute i dette området, er «Alkymisten», 6, som ble gått først i 2012. Miksruten «Dalle d’erotique», 6, samt «Kvinnheringen», 4, kan også anbefales.

Brattere klatring

Foretrekker du brattere klatring, bør du ta turen litt lenger inn i dalen til Øktertindveggen, som også tørker ganske raskt. Her finner du de fleste vanskelige og fine rutene – fra grad 6 til 7+. Blant dem er klassikeren «En midtsommernattsdrøm» med sine endeløse fingerriss over blanke plater.

«Taremarebyen», 7-, byr på lekker og vedvarende diederklatring, mens «Gople», 7-/A1 inviterer til klatring i dieder og opp flak. Ifølge Jo Gjedrem (som har klatra mye i Uskedalen) er disse to nesten like fine som «En midtsommernattsdrøm».

Turklatring

Om du vil prøve deg på en lengre tur, kan «Kolkjerreryggen», 4, være verdt å prøve seg på. Beskrivelsen av ruten i føreren forteller om turklatring opp nord-nordøstryggen på Akslo. Her starter en med ni taulengder klatring grad 3 i diederformasjoner og kommer etter hvert til luftig tinderangling før toppen av Ulvanosi 1248 m.o.h.

Det er flere som har hatt med seg utstyr til overnatting på toppen i finvær og fått med både solnedgang og soloppgang fra toppen av Ulvanosi.

Praktisk info

Veggene i Uskedalen vender mot nord/nordøst og får ikke sol om ettermiddagen. Klatresesongen her starter etter at snøen er borte i april/mai. Nattefrost må påregnes fra september til mai.

Befolkningen i Uskedalen har alltid vært vennlig innstilt overfor klatrere. Spør om lov før du setter opp telt eller krysser dyrket mark. Mange har overnattet innerst inne i dalen ved Fjellandsbøvannet, men Rabben Camping ved fjorden er også mye benyttet av klatrere.

Gode klatrehistorier

Det finnes mange gode klatrehistorier fra Uskedalen. Klatreføreren kom i nytt opplag i 2021, og her finner du både lystige historier og ellers praktisk informasjon.

Fra klatresamling i Uskedalen. Foto: Ågot Caroline Nilssen

Føreren er laget i ringpermformat slik at du kan ta med deg arket/arkene for de rutene du skal klatre – noe som kan være nyttig i forhold til å finne riktig vei. Klatrefører for Uskedalen kan kjøpes i Vestveggen.

Her finner du informasjonen som ligger i cragdatabasen:

https://ute.bergenklatreklubb.no/forere/cragdatabase/felt.php?Felt_id=65

Det arrangeres klatresamling i Uskedalen helgen 19-21. august i regi av Bergen Klatreklubb. Denne samlingen er for deg som behersker klatring på naturlige sikringer på egenhånd, og du må stille med eget utstyr, egen klatrepartner og dere må klatre på egenhånd som eget taulag. For mer info om samlingen kan du se event på facebook.

God tur og god klatring!