Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Rævuri

Det største og kanskje beste feltet på Askøy – med minikrimper, glatte slopere og svære jugs.

Oppdatert 04.08.2323

Rævuri er det største, og mange vil også si det beste, klatrefeltet på Askøy! Klippen er mektig med mye formasjoner og kanter som gjør klatringen spesiell og relativt uvanlig for Bergensregionen. Klatringen er veldig variert, og her finner du både minikrimper, glatte slopere og svære jugs.

Sunniva jobber seg opp Dr. A’s disipler, 8+. Foto: Damian Laskowski

I 1999 ble den første ruten på feltet, Rævuri 7+, gått. I føreren står det “klassisk onsight!” om ruten. Klarer du onsighten, er du god!

Hva er onsight?

Å “sighte” eller “blikke” en rute betyr at en klatrer ruten i første forsøk uten å ha fått annen info enn det en klarer å se fra bakken. Det vil for eksempel si at man ikke har sett noen klatre ruten eller fått “beta” (informasjon) om tak og klatresekvenser fra andre. Har du sett video av noen som går ruten, må du heller satse på en “flash”. Flash er når du ikke har prøvd ruten før, men fått info om klatringen og/eller sett noen andre klatre på ruten. Onsight er helt klart det tyngste, og blir av mange regnet for å være den høyeste prestasjonen innen sportsklatring.

Klatringen på Rævuri er annerledes enn i resten av Bergensområdet. Foto: Erik Faugstad

Rævuriklatring

Klatringen på Rævuri er såpass spesiell at “Rævuriklatring” har blitt et eget begrep blant Bergensklatrere. Det er vanskelig å definere hva som egentlig ligger i begrepet, men alle som har klatret en del på Rævuri, skjønner med en gang hva en mener. Det er noe med ubalanse, pressing og styr som gjør Rævuriklatringen så unik. Mange elsker det, noen hater det! Uansett, ikke gi opp for tidlig. Når en finner ut av sekvensene, viser det seg ofte å være greiere enn førsteinntrykket tilsa.

Håvard prøver seg på Jeg vil! Foto: Florian Bender

Det meste av klatringen på Rævuri er fra grad 7 og oppover, men det er også et knippe ruter på 6 tallet. Utviklingen av klatringen på Rævuri startet relativt sent sammenlignet med flere andre felt på Askøy som kom på slutten av 80-tallet, men på Rævuri har det også kommet mye nytt de siste 5-6 årene. I hovedsak bolteruter rundt grad 7+ til 8, men også noen få naturlig sikrede ruter som er fine.

Veggen får sol ganske sent på ettermiddagen, så Rævuri kan passe bra på varme dager. Flere ruter trenger imidlertid 1-2 dager på å tørke opp etter regnvær. Venstrekant av veggen har mer eller mindre ingen anmarsj, men skal du helt i høyrekant går det fort 5-10 minutter.

Utvalgte godbiter på forskjellige grader:

Lokes lek 9-/9

Dr. A’s disipler 8+

Abbadull’s Magic 8/8+

Grådig grei 8

Kraken 8-

Stoete vilt! 7+/8-

Rævuri 7+

En glad gris 7 (naturlig sikret)

Totenidioten 7-

Vis hensyn ved parkering, spesielt om det er folk i bedehuset. Og som beskrevet i føreren er det viktig å unngå klatring der det er markert funn av hellemalerier.

Fører for feltet finnes som vanlig på Bergen Klatreklubb sine nettsider.

Sjekk gjerne ut tidligere månedens klatrefelt!