Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Propagandaveggen

Klassisk, bratt og fingertungt.

Raymond Sælen finner ut av flyttene på King Kong, 8/8+. Foto: Odd Magne Øgreid
Oppdatert 07.04.2024

Propagandaveggen er et av de virkelig klassiske sportsklatrefeltene i Bergen med relativt bratt og fingertung klatring. Graderingen går fra 7- til 9, så feltet passer best for de som liker hard sportsklatring, men det er også et knippe naturlig sikrede ruter på 7-tallet.

Erlend Sunde på Shorty. Foto: Erik Faugstad

Noen av rutene på Propagandaveggen, som Åndenes hus, 7- og Spurv blant traner, 7 får litt vannsig og trenger noen dager på å tørke, men flere av de litt hardere rutene tørker relativt kjapt.

Spesielt og stilig

På Propagandaveggen er klatringen egentlig ganske variert, med hard krimping og rare kroppsposisjoneringer. Både Lumbago,7 og Ding dong, 8 er ganske spesielle og stilige, og har av noen blitt beskrevet som karakterbyggende.

Damian Laskowski jobber seg opp ruta Sultestreik.

King kong, 8/8+ er også kul og litt mer rendyrket for den fingersterke. Griser på vingene og Sultestreik, begge 8+, er også meget bra ruter!

 

Bergens første 9- (8a)

Graden 9- (8a etter det franske graderingssystemet) er for mange klatrere en drøm. Historisk har 9- blitt regnet som en slags inngang til toppnivået innen sportsklatring. I dag er toppnivået langt høyere, men det å ha gått en rute på graden 9- blir fortsatt sett på som en milepæl for klatrere.

Frank Sætre klatrer Bergens første 9-, Mad Max.

På Propagandaveggen finnes ruten Mad Max, 9-, Bergens første for graden. Den ble gått av Frank Sæthre i 1990, og på den tiden var dette nær toppnivået i norsk klatring. Har du muligheten bør du teste Mad Max for den har ikke bare historisk sus over seg, men er også en fantastisk flott rute!

Roar kjemper seg opp Ansgar, 8. Foto: Ove Landro

I tillegg til Mad Max er ruten Ansgar, 8 den store klassikeren på Propagandaveggen. Ruten ble gått av nettopp Ansgar Espeland i 1991, og siden Ansgar ikke klarte å komme på et rutenavn ble ruten etter hvert bare hetende Ansgar. Dette er en skikkelig flott linje som skiller seg ut, og ruten krever komplementerende ferdigheter. Her må både finger- og kroppsstyrke være på plass, en må ha hodet med seg og mot til å presse seg ut av komfortsonen. Med andre ord, en fantastisk rute!

Oversikt over Propagandaveggen. Foto: Damian Laskowski

Propagandaveggen får sol fra ca. klokken 14 og fram til kvelden, og det er et fint sted å være med flott utsikt.

Fint kveldslys ved Propagandaveggen. Foto: Ove Landro

 

God klatring!

Fører for feltet finnes som vanlig på Bergen Klatreklubb sine nettsider, samt i den nye papirføreren som kommer nå i april!

Sjekk gjerne ut tidligere månedens klatrefelt.