Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Perleveggen

Klatring og buldring hånd i hånd!

Oppdatert 10.10.2021

Perleveggen ligger på Holsnøy i Alver kommune, rundt 45 minutter med bil fra Bergen sentrum. Selve klatreveggen, den hvite klippen, ligger godt synlig ved Eldsfjellet. I områdene under veggen ligger det også en rekke fine buldresteiner.

Magnus Kvamme klatrer Soveposespesialisten, 7+. Foto: Ove Landro

Tørker raskt

Klatreveggen vender mot øst/sør-øst og er ganske høy med relativt lange ruter. Flere rundt 30 meter! Klatringen har en litt annen karakter enn det en er vant til fra Sotra og Øygarden, ettersom det er en annen type bergart, anortositt.

De fleste rutene holder høy kvalitet og veggen tørker raskt etter regnvær. Rutene er gradert fra 6 til 8, og de beste rutene ligger på 7-tallet. Spesielt Edelsten, 7 og Froskefest, 7 blir mye repetert og kan regnes som klassikere på feltet.

Tørrfisk i håndvesken

Funfact 1: Gregar Barikmo har utviklet en rekke klatrefelt rundt Bergen og har gjort en kjempeinnsats! Han står også bak flere interessante rutenavn. Ruten Tørrfisk i håndvesken, på Perleveggen, har en artig historie. Det ryktes at Gregar traff en dame på byn, som etter hvert ble giret på nattmat. Da tryllet hun frem litt tørrfisk fra håndvesken, og navnet på Gregars neste rute var i boks.

Gregar Barikmo jobber med å lage nye ruter i Perleveggen. Foto: Odd Magne Øgreid

Froskefest

Funfact 2: Ruten Froskefest fikk navnet sitt etter at Odd Magne Øgreid og Gregar Barikmo hørte et skikkelig kor av frosker på vei til craget. Mens de oppholdt seg ved Perleveggen hørte de masse skyting, og søkte ly da de var redd at noen brukte den gamle nedlagte skytebanen og skjøt rett mot veggen. Litt etterpå kom en fyr traskende opp til veggen. Gregar lurte på om han visste hva skytingen var. Det kunne han forklare – han og sønnen hadde nemlig vært ute og skutt frosker for å få ut litt aggresjon. Da de to klatrerne dro tilbake etter økten, var det helt stille … ikke noe froskekor der lenger.

Perleveggen er beskrevet i Klatrefører for Bergen, og er også inkludert i webføreren. Oversikt finner du også i rutedatabasen:

https://ute.bergenklatreklubb.no/forere/cragdatabase/felt.php?Felt_id=13

Det har også blitt klatret i veggene bak og rundt Perleveggen, og det er en del muligheter for naturlig sikrede ruter.

Buldring

De siste årene har det blitt utviklet en god del buldring på steinene under Perleveggen. Her ligger også ett av de hardeste bulderne i “byen”, Synkende skip, 8b. Kanskje ikke for enhver, men det er stor bredde med muligheter på alle nivå.

Leo Ketil Bøe på Synkende skip, 8b. Foto: Trond Kristian Kalstø

 

Så langt er det registrert 53 bulder, men her er fortsatt utviklingspotensiale!

Mie Kastet på Polarekspressen, 7b+. Foto: Knut Hatteland Sømme

Oversikt og buldrefører finner du på buldreinfo-sidene for Bergen (Hordaland++): https://buldring.bergen-klatreklubb.no.

Ellers byr området på fine turmuligheter, og turen opp på Eldsfjellet kan anbefales.

God klatring og buldring!