Kundeweb
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer i åpningstider
news-banner

Månedens klatrefelt: Munkebotn Mix

Er du klar for å teste utstyr og ferdigheter innen drytooling i Bergen? Da er Munkebotn Mix stedet for deg.

Månedens Klatrefelt
Oppdatert 02.01.2025

Drøyt 20 år etter at Frank Sæthre satte borret i fjellet i Munkebotn så foreligger nå første versjon av føreren for miksklatrefeltet.

Munkebotn mixklatrefelt er det første dedikerte drytooling/mixklatrefeltet i Bergensregionen. Klatringen her foregår med bruk av isøkser og stegjern direkte på fjellet, sikret med borebolter eller naturlige sikringer. Feltet ble etablert av Frank Sæthre og Tore Rønstad rundt 2005 og det har vært sporadisk aktivitet der siden. I løpet av de siste årene har demningen til Munkebotsvatnet blitt rehabilitert og området under veggen har blitt lettere tilgjengelig og mindre utsatt for høy vannføring fra demningen. Vinteren 2024 ble flere nye ruter borret opp og denne føreren er et resultat av økt aktivitet på feltet. Det gjenstår fremdeles litt undersøkelser for å finne frem til riktig navn, grad og førstebestiger for rutene som ble etablert i starten, så gradene med spørsmålstegn bak kan foreløpig tas med en klype salt.

 

Generelt er gradene på feltet ganske stive sammenlignet med f.eks Rjukan eller Golsjuvet. Fjellkvaliteten er også litt variabel, og enkelte parti har veldig løst fjell så det er lurt at både sikrer og klatrer benytter hjelm under klatringen. Man kan gjerne si at klatringen har et litt alpint preg… Sikrer kan med fordel holde seg borte fra loddlinjen til klatrer, det er fort gjort å miste en øks eller stegjern når man holder på i tillegg til faren for steinsprang.

 

I kuldeperioder danner det seg litt is på flere av rutene, men ingen ruter er avhengig av is for å kunne klatres på så her kan det klatres året rundt. Drytooling fungerer også i regnvær og det er ikke noe problem at det er litt mose eller jord på takene som benyttes, men løse blokker bør fjernes på en trygg måte om du kommer over noe slikt.

 

Under etableringen av feltet ble veggen vurdert som uinteressant for vanlig klatring da fjellkvaliteten er for lav og stort sett alle rutene er utsatt for vannsig fra toppen. Det er ikke ønskelig at noen bruker økser og stegjern på andre klatrefelt som er etablert for vanlig klatring i og rundt Bergen.

Adkomst: Parker eller gå opp til Sandviken sykehus, her er det stor parkeringsplass med betal parkering som benyttes av besøkende til sykehuset eller turgåere i området. Sykehuset er også lett tilgjengelig med buss, det er egen bussholdeplass for Gamle Bergen like ved. Fra sykehuset kan du følge gang- og sykkelsti opp til demningen ved Munkebotsvatnet. Før du kommer opp til selve demningen ser du feltet og øvre sektor på venstre side. Det er også mulig å gå en snarvei opp langs bekken fra demningen, da kommer du direkte til nedre sektor på feltet. Det tar mellom 10-15 minutter å gå opp til feltet fra sykehuset.

Her er fører som pdf-fil

Det er mulig å komme seg på toppen av veggen for å henge opp topptau på nedre og øvre sektor. For rutene på den midtre sektoren må man litt høyere opp og rappellere ned fra et tre for å henge opp topptau.

 

Rute 2, 3, 4, 10, 14 og 15 kan anbefales, disse rutene har forskjellige kvaliteter som kan være vel verdt å prøve ut.

Føreren er også tilgjengelig i klubbens nettfører.

Her finner du oversikt over tidligere månedens klatrefelt.

 

Mangler du utstyr eller partner for å komme i gang med mixklatringen? I Bergenshallen er det mulig å låne innendørsøkser for å teste ut på plasttakene i hallen. Terskelen er dermed lav for å ta en klatreøkt der og se om dette er noe du har lyst til å utforske videre.

Mixklatring/Drytooling
Mixklatring er en betegnelse for klatring som foregår delvis på stein og delvis på is. Om ruten er 100% på stein kalles det gjerne drytooling. Klatringen foregår med bruk av stegjern og isøkser mens sikringen er som ved vanlig klatring på bolt eller naturlig sikring.