Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Missiveggen

Regnsikkert og bra alternativ på varme sommerdager.

Oppdatert 06.07.2024

Missiveggen er et bynært felt med relativt bratt og tung klatring. Gradene starter på 7- (6c), så er det stort sett en rute per grad opp til 9-/9 (8a+). Det er foreløpig 10 ruter på feltet, og alle har fine kvaliteter.

Bjørnar tester Aldri for sent 8/8+ (hard). Foto: Simen Ødegården

Veggen er overhengende, og de fleste rutene kan klatres også i regnvær. I tillegg er det ofte bra forhold på varme sommerdager da veggen ligger i skyggen og det er en sval gufs fra veggen. Det kan være mye knott her, så en bør ha med myggnett og eventuelt myggjager.

Simen på En verden av uåpnede blomster 7. Foto: Erlend Sunde

Tyngdekraft på skrå

Så godt som alle rutene bærer preg av følelsen av at tyngdekraften går litt på skrå. Takene og veggen er formet slik at en liksom blir dratt nedover dalen, noe som gir en ganske særegen klatreopplevelse. En gang var vi venner, 7- og En verden av uåpnede blomster, 7 gir nettopp denne litt rare følelsen, og begge er bra ruter!

Fjellkvaliteten på hoveddelen av Missiveggen er meget bra med fine tak og formasjoner som gir mulighet for kreative posisjoner. På ruten Sussi 9-, får en særlig testet knelåsen.

Daniel tar seg en hvil under bestigning av Sussi 9-. Foto: Erlend Sunde

Knelås og kneepad

De senere årene har det blitt vanlig å bruke kneepad om en skal sette knelås. Kneepads med klatregummi gir bedre og mer behagelige knelåser, og har i tillegg gjort det mulig å sette knelås eller “knescum” på steder der en tidligere ikke hadde sjans. “Kneescum” er når en ikke kan sette ordentlig trykk i knelåsen, men klarer å legge nok press til at gummien gir noe hold og støtte.

Lenge var det diskutert om det å bruke kneepad var greit, men i dag er det etablert praksis, og de fleste av verdens beste klatrere bruker kneepads når det trengs

Bergens beste rute?

Flere av rutene på Missiveggen holder høy kvalitet, men den beste ruten er uten tvil Missi 9-/9. Dersom en har sjans, bør en gi det et forsøk. Som førstebestiger Kristoffer har skrevet på sitt scorecard på www.8a.nu: “One of the best routes I have ever climbed”. Og Kristoffer vet hva han snakker om med 70 bestigninger av ruter gradert 9- eller hardere i inn- og utland.

Sindre på Missi 9-/9. Foto: Gisle Andersen

Missiveggen ligger rett ved/over E39 i Eidsvåg og er lett tilgjengelig med buss. Anmarsjen går i bratt terreng oppover skogen, men det tar kun 5 min fra parkering om du klarer å følge stien (kan være noe utydelig). Feltet er beskrevet i 2024 klatreføreren og ligger også i rutedatabasen.

Her kan du lese tidligere månedens klatrefelt.

God klatring!