Den første ruten i Loddefjordveggen ble gått i 1989, og siden den gang har nok Loddefjord vært det klatrefeltet i Bergen som har størst aktivitet gjennom klatresesongen.
Mye av grunnen er at store deler av veggen er tørr, også på de våteste dagene. I tillegg er klatringen unik og brattere enn andre steder i Bergens-regionen. Dette gjør at feltet er blant landets største med tanke på tetthet av harde ruter.
Sunniva på «Kjærlighetens tapte år» og Terje på «Karlsen på taket». Foto: Erik Faugstad
Loddefjord ligger bare 10 minutter med buss fra sentrum, så feltet er lett tilgjengelig for byens klatrere. Det henger også «faste» slynger på svært mange ruter, så det er lett å prøve rutene uten at en nødvendigvis må dra seg helt opp.
Oversikt over rutene i Loddefjord finner du i klatrefører for Bergen: Boltede ruter.
Loddefjordskolen (med reformert Loddefjordskole)
På 90-tallet vokste «Loddefjordskolen» fram som et begrep blant Bergensklatrerne. Det sies at det «å begynne på skolen» var en betegnelse som ble brukt om folk som begynte å henge i Loddefjord. I dag er det blitt en slags myte som kun blir nevnt med glimt i øyet av klatrere som har klatret så lenge at de våger å nevne Loddefjordskolen.
Bernt Ove Reinertsen, en av pionérene i Loddefjord. Foto: Gunnar Karlsen
For å nøste opp i hva Loddefjordskolen er, har klubben gjort et detektivarbeid som har vist seg å være utfordrende. På 90-tallet snakket man fortsatt om EDB, så originale pensumlister har vært vanskelig å oppdrive.
Noen lister har imidlertid blitt hostet opp, men disse er utdatert og følger den gamle ordningen innen høyere utdannelse (forberedende, grunnfag, mellomfag, hovedfag).
Jon Egil Auestad på «Mureren er tilbake». Foto: Andreas Hetland Olsen
Kommunikasjon med tidligere antatte medlemmer av fagutvalget tyder på at det også på 90-tallet var noe uklart hva som var pensum på ulike nivåer. Det har blitt nevnt at rektor på den tiden var Ansgar, men det er uklart om han var klar over dette selv.
Kjell fikk førstebestigningen av «Salaten» (Grønn var min barndoms salat). Foto: Gunnar Karlsen
Basert på gamle oversikter har det nå blitt utarbeidet en ny pensumliste som følger gjeldende gradsstruktur med bachelor-, mastergrader og phd. Ettersom folkehøgskole er svært vanlig i dag, har vi også utarbeidet pensum for dette.
Det er dessuten lagt opp til at en kan gjennomføre to masterløp, et løp med fokus på harde ruter og et løp med fokus på pump og forlengelse.
Se video av Odd Magne klatre Tetsuo her. Foto: Andreas Sætre
Susann Sætre på «Fokus». Foto: Ove Landro
Våren er her, og det er klart for å «begynne på skolen».
Loddefjordskolen (reform21)
Folkehøgskole
Stjerne i boken: Gå en valgfri rute i tillegg.
Ex.phil.
Stjerne i boken: Eldremilliarden (7+)
Bachelorgrad
Mastergrad i harde ruter
Mastergrad i pump og forlengelse
Doktorgrad (ph.d.)
Dersom en går fire ruter av grad 9 eller hardere anses kravene for ph.d. også som innfridd.
Postdoktor
Professor
Professor Emeritus
OPPDATERING 22. APRIL
Tidligere rektor Ansgar Espeland har ryddet i papirusrullene og funnet frem til den orginale Loddefjordskolen (gammel ordning). Her kan du lese den og begrunnelsen for valg av pensum.
De nye studieplanene for Loddefjordskolen (reform21) utgjør en klar forbedring fra gamle dager. Spesielt er det bra med både lettere og vanskeligere opplegg enn tidligere standard. Loddefjord er stedet for alle som vil sikre tørrskodd i regn og skodde, uansett klatrenivå.
MEN: Til dere som vil følge gammel ordning (jeg vet noen holder på): den gjelder også fortsatt.
Formål: Gjøre 7-er klatrere stabile på bratt 8-er klatring.
Yrkeslinje, kun ett pensum, ingen valgfag, rikelig lærlingplasser, lite teori (kun beta fra bakken).
Disse 10 rutene inngår, listet fra venstre til høyre:
Svar på hyppig stilte (?) spørsmål:
DE FUNKET I GAMLE DAGER.
LIVET UT.
NEI. MEN DU TRENGER IKKE LODDEFJORD SKOLEN. SATS HELLER PÅ INSTAGRAM OG YOUTUBE.
NEI. DU ER FLINK. MEN KAN FORTSATT BLI MER STABIL PÅ BRATT ÅTTER-KLATRING.
TAR LODDEFRI. PADLER, SVØMMER, SYKLER, JOGGER. SÅ MAKSPUMP PÅ FURUNKULOSEVEGGENS LISTER 1-2 DAGER PER UKE I 3 UKER. PROBLEMET ER FINGRENE OG HODET, OGSÅ I LODDEFJORD.
DET KAN DU ALDRI VITE. KLATRING ER RISIKOSPORT.
NEI. MEN DU HAR KOMPISER SOM VITNE OG FÅR KRED FRA NITTTALLETS INNBILTE HELTER.
REKTOR
Loddefjordskolen
(Gammel ordning)