Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Kirkeveggen

Utsøkt bratt og velsikret veggklatring, samt delikat svaklatring. En søndagstur hit, vil berike kropp og sjel.

Oppdatert 11.08.2021

Bare 500 meter fra parkeringen til klatringen på Liafjell ligger Kirkeveggen. Anmarsjen er behagelige fem minutter eller mindre. Likevel er veggen lite besøkt. Den tette vegetasjonen i forkant bevitner at veggen har stått mer eller mindre ubrukt helt siden Vår Herre tok seg en hvil på den syvende dag.

Bra dugnadsarbeid

Kirkeveggen byr på bratt veggklatring på gode tak. Mange av rutene strekker seg over to taulengder, fra 5- til opp på 8-tallet. Den første ruten (Avanti, 6+) ble gått allerede i 1969, og det er fortsatt ugått potensiale i veggen. Feltet betegnes som et kilefelt, men det finnes også bolteruter her.

En effektiv dugnadsgjeng ryddet i juni anmarsjen; noe rebolting ble også gjort. Feltet er delt i seks sektorer, og det er mulig å følge sti mellom sektor 3, 4 og 5. Til sektor 6 (Leppa, Avanti) ble det ryddet en ny sti som begynner litt mer mot sørøst i skogen.

 

Achim på den nye stien på vei mot sektor 6. Stien er markert av en godt synlig varde ved siden av et tre.

Retur fra toppen av veggen er enten ned skaret bak sydryggen eller ved rappell fra enten Alteret eller Sydrygg. Rappellretur fra sydryggen er etablert ved Gadak. Denne er 50 meter og en når innsteget med èn rappell. Fra oversiden finner en ankeret ca. 30 meter nord for stor bjørk. Både bjørken og rappellankeret har en eldre bolt som er synlig fra oversiden

Ruteoversikt for Kirkeveggen finner du her.

Rappellretur fra sydryggen er etablert ved Gadak.

Noen anbefalinger

Gadak ***  6, 6+
Gadak ble første gang besteget i 1985. Første taulengde består av utsøkt, bratt og velsikret veggklatring. Andre taulengde har et markant takoverheng og vedvarende klatring etter dette. Takoverhenget er godt sikret. Den hengende standplassen på første taulengde gir en luftig opplevelse, og ruta er uten tvil på høyde med det beste i utlandet.

Kristian Gjerding og Achim Mall på Gadak.

Rødt, hvitt og blått ***  5+, 6+
Ruta ligger på Kirkeveggens nordrygg. Anmarsjen hit er for øyeblikket under utbedring. Å gjøre en rappell ned kan være et godt alternativ til urskogen foran veggen. Selve ruta er absolutt verdt en bestigning. Første taulengde tilbyr delikat svaklatring for den kresne. Andre taulengde er gaven som gir og gir – velsikret, bratt og vedvarende dieder-klatring. Et lettere alternativ i dette området er Gjengangeren (** 4, 5-) som også er en fin rute.

Først delikat svaklatring, deretter velsikret og vedvarende bratt diederklatring på Rødt, hvitt og blått.

Leppa **  5, 6
Leppa er velsikret og byr på interessante fjellformasjoner på første taulengde. Andre taulengde har som navnet antyder et overheng. Dette er velsikret og løses som et bulderflytt. Standplass er rett under overhenget. De to taulengdene kan gås i ett, som Jon Eivind Skurtveit og Tom Williams har gjort på bildene under. Ruten slutter på en stor gresshylle, der man kan velge mellom “Det store stygge overhenget”, 6+, eller “Å hildrane du”, 5+, for å komme seg til topps. Retur er ned skaret til høyre.

Jon Eivind Skurtveit og Tom Williams jobber seg opp Leppa.