Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Goltastraumen

Kul klatring og skygge i sommervarmen!

Oppdatert 01.07.2022

Goltastraumen ligger langt sør i nye Øygarden kommune, ca. 45 minutter i bil fra Bergen sentrum. Feltet er et av få østvendte crag i Bergens-regionen, og på de virkelige varme dagene kan det fortsatt være gode forhold. Her er det skygge i veggen fra ca. kl 13.

Goltastraumen ligger i skygge fra kl. 13. Foto: Ove Landro

Unik klatring

Klippen ved Goltastraumen har klatrere kjent til ganske lenge, da den er lett synlig fra broen over det trange sundet/straumen. Det var likevel først i 2008 at bolting ble iverksatt.

Fjellet er spesielt med en rekke lommer og pinchetak, noe som gir en ganske unik klatring til Øygarden å være. Mange av rutene er relativt bratte og litt buldrete, mens sideveggene gir mer vertikale utfordringer.

Flere av rutene til venstre er vanskelig å få klatret (sikret) ved høyvann, og ruten Vannkrig, 8-, har et beskrivende navn. Sjekk gjerne tidevannstabell på storm/yr om du vil klatre i denne delen av veggen. 

Thomas Holgersen i god stil på Blå vannpistol, 8. Foto: Erik Faugstad

Skikkelig «test piece»

Klassikeren på feltet må sies å være Blå vannpistol, 8, som er skikkelig tøff og en ordentlig «test piece» for klatrere som pusher 8-er graden. Flere av de andre rutene på 8-tallet er også meget bra og verdt turen i seg selv.

Det er imidlertid også to fine ruter på 6-tallet og flere flotte ruter på 7-tallet, så her kan en ha fin progresjon.

Hvordan får klatreruter navn?

Når en ny rute blir gått, får førstebestiger vanligvis bestemme navnet på ruten. Det er ikke alltid like lett å finne på rutenavn, men når det for eksempel ligger en blå vannpistol der ruten starter, er det ganske opplagt at navnet blir Blå vannpistol.

Fint å klatre i Goltastraumen på varme sommerdager. Foto: Ove Landro

Andre ganger kan rutenavn spille på hendelser i klatremiljøet, og her er ruten NM 2008, 6, et godt eksempel. Et annet rutenavn på Goltastraumen som må nevnes, er Gjest fra nord, 7+. Et innlegg signert “Gjest fra nord” ble starten på en lengre boltedebatt på den gamle sladdersiden til klubben. Diskusjonen, med en salig blanding av seriøse og useriøse innlegg, kan leses her: https://ute.bergenklatreklubb.no/sladder/viewtopic.php?f=4&t=561&hilit=Gjest+fra+nord

Knott eller not?

Goltastraumen byr på skygge, men knotten liker seg også ofte i skyggen … Om det er en liten trekk fra sør-ish er det null problem på Goltastraumen, men om det er helt vindstille, kan det bli heftig. Det lønner seg å ha med aktuelle mottiltak.

Utstyr som er kjekt å ha når knott og mygg angriper. Foto. Erlend Sunde.

Erfarne klatrere sverger stort sett til myggnetting (+ bukse, lange ermer og hansker). Husk å skaffe finmasket nett som ikke slipper knotten igjennom … Ellers kan også myggjager funke bra om det er vindstille.

Goltastraumen er med i den siste klatreføreren utgitt av Bergen Klatreklubb. Oversikt over rutene samt pdf-fører finner en også i rutedatabasen til Bergen Klatreklubb:

https://ute.bergenklatreklubb.no/forere/cragdatabase/felt.php?Felt_id=43

God klatring!

Anders Dingsøyr jobber seg opp Striladans, 8-. Foto: Gisle Andersen