Ved første øyekast fremstår kanskje ikke Geithelleren helt som det mest innbydende klatrefeltet i Bergen. I motsetning til mange av de renskårne, glatte Sotraveggene, har Geithelleren et mer forvitret preg med store formasjoner og ruter som tråkler seg vei opp gjennom disse.
Men ikke la deg lure av et litt kaotisk utseende. Her er mange høykvalitetsruter på for det meste overraskende gode tak ispedd stilige buldresekvenser i et overhengede terreng.
Beliggenheten er det definitivt ingenting å utsette på. Veggen ligger sør-vestvendt og lunt med flott utsikt over den idylliske Jordalen og baksiden av Rundemanen.
Siden feltet befinner seg såpass høyt oppe i fjellsiden, får det også sol store deler av året, og dette er en flott plass å være spesielt på kalde dager med skyfri himmel. Det kan gjerne ligge snø og blåse kald kuling på anmarsjen, mens en kan kose seg med t-skjorte-klatring så fort en kommer ned i le i hulen på de rette dagene.
Etter mye regn kan veggen lide av vannsig så da kan det være best å vente en dag ekstra før en tar turen opp.
Førstegangsbesøkende til veggen kan godt hoppe over den letteste ruten og heller starte på «Smittejeger» 7+ som er en fin og muligens hyggelig gradert bøttefest opp venstre side av hulen.
For de som har buldrestyrke til overs etter en vinter med trening, er også «Stabukk» og «Antistil» flotte ruter som har felles knallstart fra midten av veggen før de fort skiller lag på en pumpende reise mot hvert sitt anker. Begge rutene står i 8/8+, men de fleste vil nok syns at høyrevarianten Antistil er litt snillere i graden.
Et annet forslag for den som heller liker å spare de hardeste flyttene som en belønning til slutt i toppen, er «Geitemelk» et flott alternativ. Ruten er nylig oppgradert til 8/8+ og ligger helt til høyre i veggen. Denne delen får sol sist, så et bra tips hvis det skulle være i overkant varmt på resten av feltet.
Geithelleren er ikke et så gammelt tilskudd til Bergensklatringen, så mange av rutene har fortsatt ganske få repetisjoner. Det betyr at gradene kan være litt omtrentlige siden det stadig dukker opp ny beta og nye tak som førstebestigerne gjerne overså.
Det betyr også at det kan være lurt å sikre med hjelm og unngå å stå under den som klatrer da det fortsatt kan være noen løse tak som skal ned.
Hjelm – for løsgods i veggen
Tape – for å unngå flappers etter for mange bøttetak
Tampong – for våte lommer og tak når en ikke klarer å vente lenge nok til at prosjektet tørker
Knepad – de flinkeste finner hviler der andre finner crux
Shorts – her blir det fort varmt!
Bergen klatreklubb ønsker alle mange solrike vårdager og håper vi sees der ute!