Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Furunkulose

Idyllisk plass for lange sommerkvelder i godt vær.

Oppdatert 09.06.2023

Sammen med Hjallaveggen og Syltøy er Furunkulose en av de absolutt beste veggene for medium til hard sommerklatring rundt Bergen. Plassert på en smal hylle helt nede i havgapet med utsikt rett ut i Nordsjøen, er dette en idyllisk plass å tilbringe lange sommerkvelder i godt vær.

Sportsklatringens gullalder

Veggen ble oppdaget av Knut Clausen som boltet første rute og oppkalte den etter en laksesykdom som det var mye oppstyr rundt på denne tiden. Som så ofte skjer, så fikk hele veggen bare samme navn som første rute og Furunkuloseveggen var født sommeren 1991.

 

Bergen Klatreklubb uteklatring i Øygarden. Foto: Gunnar Karlsen

Dette var i begynnelsen på drillen og sportsklatringens gullalder i Bergen, og perioden 1989-1992 gav noen av de mest klassiske veggene byen har å by på for hard sportsklatring med Propagandaveggen i ’89, Hjalla i ’90, Furunkulose i ’91 og Syltøy i ’92 (i tillegg til Loddefjord som ble utviklet i samme tiden som et alternativ for de våte dagene).

Små krimper og slappe kanter

I disse årene var førstebestigerne virkelig i støtet, og nesten alle rutene på Furunkulose ble både boltet og fikk sine førstebestigninger sommeren 1991. For vordende åtterklatrere som akkurat har begynt å snuse på graden er det mye fin utfordring å finne her med klassikere på hvert gradsnivå fra 7+/8- til 8+.

Ansgar førstebestiger Signingsferden, 8. Foto: Gunnar Karlsen

Blant de mest populære rutene på veggen er Furunkulose 7+/8-, En glad laks 8-, Signingsferden 8, Sarons dal 8/8+ og Feet masse 8+.

Ragnhild Frotjold jobber med En glad laks, 8-. Foto: Øyvind Halmrast.

Stilen på veggen er svakt overhengende listeklatring på små krimper, slappe kanter og sidetak. Rutene er verken fullt så buldrete som på Hjallaveggen eller like lange og pumpende som på Syltøy, men finner en fin balanse mellom disse to stilene. Sterke fingre + en liten dose utholdenhet er altså oppskriften for å gjøre det bra på Furunkulose.

 

Alternative aktiviteter

Noen av rutene er litt plaget av sig fra toppen, så etter en regnværsperiode trenger de av og til en dag eller to for å tørke opp.

Om huden er sår og kroppen sliten er makrellfiske eller en dukkert i vannet å anbefale som alternative sommeraktiviteter ved veggen.

Forfriskende med et bad etter klatring – eller om det er for varmt til å klatre. Foto: Siv Grasdalsmoen

Ellers kan vannsoloeringsrutene ute på høyre side også anbefales, etterfulgt av et hopp i sjøen fra toppen av veggen for den komplette Furunkulose-opplevelsen.

Webfører for Furunkulose finner du her!

God sommerklatring!