Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Den hemmelige veggen

Fine, moderate ruter på et litt bortgjemt sted, lunt for nordavinden.

Oppdatert 01.05.2022

Den hemmelige veggen ligger, som navnet tilsier, litt bortgjemt til ved Gjeddevannet i Fyllingsdalen. Klatringen foregår på vertikale vegger med noen svaparti innimellom – så her får en utfordret både fingerstyrke og fotarbeid på flere av linjene.

Matthias klatrer «Xanadus minne» 7+. Foto: Ove Landro

Her finnes også noen av de lengre rutene i Bergensområdet på opp til 25 meter. Veggen ligger lunt til med sol fra tidlig formiddag til sen kveld. Den er godt alternativ når det blåser kald vind, spesielt fra nord og øst.

Ryktene om vanskelig stifinning har nok bidratt til at veggen ikke får like mye besøk som den fortjener. Med god beta på anmarsjen, tar det i underkant av 15 minutt å gå. Belønningen er noen av de finere moderate rutene byen har å by på, så det blir vanligvis flere turer når en først har vært der én gang.

Den hemmelige veggen byr på flere lange ruter. Foto: Ove Landro

Lars Rogstadkjernet begynte å bolte her sent på 90-tallet. Besøket fikk et oppsving da Gregar Barikmo ryddet trærne som stod foran veggen og hang opp tøyfiller på anmarsjen så folk skulle finne veien gjennom virvaret av stier og dyretråkk som krysser skogen i alle retninger (disse er nå borte). 

«Splitter pine» 6+ bestiges av Erlend. Foto: Ove Landro

Hovedtrekkplasteret til den hemmelige veggen har siden starten vært de to klassiske 6+’ene «På kanten» og «Splitter Pine» på den høye venstreveggen. Spesielt ruten «På kanten», som plutselig overrasker med et tricky svaparti og litt utklatring høyt oppe, har gitt mang en klatrer en minneverdig mental utfordring. Den må nesten regnes som obligatorisk pensum for bergensklatrere som behersker denne graden.

De siste 20 årene har utviklingen fortsatt sporadisk med tilskudd av nye ruter. Flere av de gjenstående hardere, åpne prosjektene har blitt gått nylig, så det finnes mye å ta av også for dem som er ferdig med de gamle klassikerne. Ordet på gaten sier at noen av 7+’ene her er ekstra hyggelig for graden, så her burde det være persemuligheter selv om en syns at noen av de lettere rutene var utfordrende. 

Den hemmelige veggen sett fra luften. Dronefoto: Ove Landro

Nettføreren i pdf-format er nettopp blitt oppdatert for å ta med de siste endringene og nye rutene, den finner du helt gratis her.

Et tips til deg som skal besøke veggen for første gang, er å følge anmarsjbeskrivelsen i føreren nøye og/eller å bruke gps på mobilen for å se at du går i riktig retning. Se detaljbildet av kart her for å se hvor en kan gå for å komme tørrskodd helt frem til veggen (ikke helt samme vei som beskrivelsen i føreren).

Hvis en virkelig ikke liker stifinning, er det også mulig å padle i kano over Gjeddevannet fra Bjørgeveien der en lett ser veggen på andre siden. Lykke til!

Det går an å padle til Den hemmelige veggen. Foto: Kristian Gjerding