Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Leos vei: tøying

Leo Bøe er ambassadør for Bergen Klatreklubb og en av Norges aller beste klatrere. Gjennom en serie ulike små drypp skal han fortelle om sin vei til å bli god i klatring og hva han holder på med gjennom året. Første drypp ut er tips til tøying og det er kanskje viktigere enn mange tror?

Skrevet av Leo Bøe. Foto: Marius Baade
Oppdatert 04.01.2024

Mobilitet og bevegelighet er avgjørende for klatrere som ønsker å nå toppen. I mange tilfeller er det ikke styrken som begrenser oss, men heller evnen til å få opp foten, komme seg tett inntil veggen, eller åpne opp i hoftepartiet. Har du noen gang sittet fast i klatreveggen på grunn av begrenset mobilitet?

For mange klatrere kan det nesten være mer givende å trene bevegelighet over styrke. Det høres kanskje absurd ut, men ofte kompenserer man med styrke om bevegeligheten ikke er tilstrekkelig. Du kan se for deg at desto mykere du er, desto mindre styrke trenger du å bruke i visse situasjoner. Det kan også hende at enkelte flytt i veggen går fra å være umulig til mulig ut ifra hvor myk du er.

Leo Ketil Bøe
Leo (f.1999) er trippel Norgesmester i klatring og har de siste årene fokusert mye på utendørs klatring med flere bestigninger opp til 9a. Han klatrer for Bergen Klatreklubb og i 2024 er han valgt ut til å være ambassadør for klubben.

Med andre ord: Bevegelighetstrening er viktig !

“Ja, men det er så kjedelig å tøye…” 

Det trenger ikke å være kjedelig så lenge du utfordrer deg selv med nye øvelser. 

Min anbefaling er å gjøre noen øvelser du er svak i som en del av oppvarmingen før en økt. Du vil føle deg smidigere i veggen i tillegg til at du har spart masse krefter ved å varme opp på bakken. 

Her er flere av mine favoritter som du kan prøve neste gang du skal klatre.

Det er ikke så nøye hvordan du velger å gjøre øvelsene, men min preferanse er å gjøre repetisjoner inn og ut av ytterstilling eller holde ytterstilling i 60 – 90 sekunder.

Øvelse 1:  Side squats

Beveg kroppen fra side til side og prøv å åpne opp i hoftene som om du var inntil klatreveggen.

ib-img
ib-img

Øvelse 2: Pancake

Spre beina og slipp overkroppen ned mot bakken.

ib-img
ib-img

Øvelse 3: Spider man lunges pro

Stå i planke posisjon og før ene foten frem foran hendene. Sett det bakre kneet i bakken og strekk ut fremre fot. Prøv å holde ryggen under hele øvelsen.

ib-img
ib-img

Øvelse 4: Kneedropperen

Dette er en fin øvelse for å bli bedre til å vri inn knærne i klatreveggen. Slipp knærne ned mot bakken og åpne opp i hoftene.

ib-img
ib-img
ib-img

Øvelse 5: Twister

Ligg på ryggen og før det motsatte kneet helt ned til bakken. Legg ut armen og lat som om du skal strekke deg etter et grep i motsatt retning. Du vil få en fin strekk i ryggraden og kjernen.

ib-img
ib-img

Øvelse 6: Most i veggen

Dette er den viktigste øvelsen for å holde kroppen tett inntil veggen. Kan gjøres alene, men mest effektiv om du får en venn til å presse deg ned mot gulvet rolig.

ib-img

Øvelse 7: Most i side spagat

Dette er en variant fra forrige øvelse og er et steg mot spagaten.

ib-img
ib-img

Øvelse 8: Hekkeløperen

Fin øvelse for å tøye baksiden av låret. Du kan strekke deg mot foten for å tøye den brede ryggmuskelen i samme slengen.

ib-img
ib-img

Øvelse 9: Due

Denne er fin for høye føtter foran kroppen. Tøyer godt i rumpemuskelen.

ib-img
ib-img

Øvelse 10: Snillere due

Dette er en snillere versjon av øvelsen over dersom man kjenner ubehag i kneet.

ib-img
ib-img

Øvelse 11: Frosken

Flytt rumpen opp og ned mellom disse to stillingene. Skal strekke godt bak lårene og knærne. Prøv å holde ryggen så rett som mulig gjennom hele øvelsen.

ib-img
ib-img