Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Leo Bøe med 9a

Leo Ketil Bøe fra Bergen gikk i starten av januar sin første 9a, og han blir med det den sjette nordmannen som går graden. Leo har ingen planer om å stoppe her og satser på flere harde bestigninger den kommende tiden.

Leo Bøe klatrer 9a. Foto: Lea Ambra Valentina
Oppdatert 22.01.2023

Bergenseren sluttet å jobbe som rutesetter for Bergen Klatreklubb i fjor for å realisere drømmen og nå befinner han seg i Spania for å klatre bratte ruter. De siste ukene har han oppholdt seg i en gigantisk hule i Santa Linya nord for Barcelona. Hulen holder på flere av verdens hardeste ruter og er en kjent destinasjon for profesjonelle klatrere. Ruten Leo gikk heter “JoeDan” og har sett bestigninger fra topp klatrere som Jonathan Siegrist og world cup vinner Domen Skofic.

 

Hvordan har prosessen bak 9a vært?

Jeg har lenge drømt om å gå en rute av graden, men dette har vært vanskelig å oppnå i Bergen. Hjemme har vi bare ruter opp til grad 8b+, og derfor har jeg måttet reise for å utvikle meg som klatrer. Hele 2022 gikk til å jakte på en passende rute å prosjektere i Europa, men etterhvert innså jeg at formen ikke holdt. Jeg var ikke sterk nok. Det var bittert å ta et steg bakover, men det var nødvendig for å bygge opp bedre utholdenhet på lettere ruter. Etter å ha gått flere ruter av grad 8c mot slutten av året begynte selvtilliten å komme tilbake.   Jeg så lys i tunnelen og etter en tur innom Norge for å delta på NM var formen var bedre enn noen gang! 

Jeg startet turen med å gå 2 ruter med grad 8c i bare 3 forsøk. Det var på tide å finne et 9a  prosjekt og jeg testet flyttene på flere ruter før jeg bestemte meg for å jobbe på “JoeDan”. Denne var ekstremt buldrete og bratt i starten, men passet min stil utmerket. I tillegg delte den samme pumpende avslutning som “Fabela”, en 8c+ jeg gikk noen dager før. Det tok få økter før jeg fant god beta for flyttene i bunnen og jeg innså at det var mulig. 

Fra økt nummer 3 startet jeg å gi forsøk fra start og det var på hengende håret at jeg kom meg forbi det hardeste flyttet i bratten. Herfra var det utholdende og jevn klatring til toppen, men fra start ble alt mye hardere. Hver påfølgende økt falt jeg nærmere ankeret og en dag klaffet alt. Jeg var sterk, alle takene var tørre og nå hadde jeg også lært flere triks som tillot meg å bli mindre pumpet i toppen. Jeg kunne ikke tro det selv da jeg klippet tauet inn i ankeret og det tok noen sekunder før jeg reagerte med rop brøl.

 

Hvordan det er å bo i Spania?

Livet i Spania er helt konge! Det er definitivt en klatredestinasjon jeg anbefaler om man ønsker å komme seg vekk fra vinterkulden i Bergen. Den største fordelen er at man veldig ofte får klatret fordi forholdene er mer stabile. I tillegg er Spania litt billigere enn Norge og man får mye klatring for pengene. 

 

Hvilke planer har du fremover?

Akkurat nå er planen å være i Spania til slutten av April for å få klatret så mye som mulig (jeg ble ikke tatt inn på seniorlaget og dermed har jeg ingen planer om å delta på internasjonal konkurranser i år). Deretter drar jeg nordover og hjem til Norge i Mai. Jeg har sett for meg flere prosjekter i Stavanger området og jeg håper å kunne etablere egne ruter her også. Kanskje jeg får boltet noe eget der ettersom jeg nylig kjøpte min egen drill. Til sommeren er jeg giret på å dra til Flatanger for å hoppe på mitt største prosjekt og nemesis, nemlig Thors Hammer 9a/+. Denne ruten prøvde jeg på i 2021, men fikk bank og måtte returnere hjem tomhendt. Vi får se hva som skjer når jeg prøver igjen med den formen jeg er i nå! 

Til slutt vil jeg takke for seniorstipendet jeg fikk av Bergen Klatreklubb for året 2022. Uten den hadde ikke turen vært mulig.

Har du en hårete klatredrøm du ønsker å oppfylle? Søk stipend fra Bergen Klatreklubb før 7. februar!

Alle foto: Lea Ambra Valentina

slides
slides
slides
slides
slides