Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Krav om assisterende taubrems

Fra 1. oktober 2022 er det krav om å benytte assisterende taubrems ved klatring i Bergen klatreklubb sine klatrevegger innendørs.

Foto: Borys Komander
Oppdatert 24.05.2022

Som et ledd i å bedre sikkerheten innfører Bergen Klatreklubb krav om bruk av assisterende taubrems innendørs fra 1. oktober 2022. Etter denne datoen vil det ikke lenger være tillatt å benytte passive/manuelle taubremser til sikring innendørs i våre anlegg.

Klubben vil tilby utlån av Edelrid Juul2. Vårt personell er klar til å gi veiledning i korrekt bruk av Edelrid Jul. Instruksjon for denne typen brems kan også ses her: https://www.youtube.com/watch?v=RpX8o8nAPN4

Årsaken til denne endringen er at en assisterende taubrems gir bremseeffekt dersom bremsegrepet slippes. Ingenting erstatter gode sikringsferdigheter og et fast bremsegrep, men utviklingen i assisterende taubremser vil bidra til færre bakkefall ved eventuelle menneskelig feil. Ulykkesstatistikken til Bergen Klatreklubb viser en klar sammenheng mellom bakkefall-ulykker og bruk av passiv taubrems.

I 2020 innførte Bergen Klatreklubb bruk av assisterende taubremser på alle grunnkursene og på trenings- og ungdomsgruppene med gode resultater. De er lett å lære å sikre med og tilfører ekstra trygghet i sikringskjeden.

Det er flere land som for eksempel Tyskland og Singapore hvor klatreanlegg har innført krav om assisterende bremser, med kraftig reduksjon i bakkefall-hendelser som resultat. Bergen Klatreklubb er først ut i Norge med kravet om assisterende brems, og vi tror at det vil bli standard praksis i de aller fleste hallene i fremtiden. Vi er klar over at dette kan vekke reaksjoner blant klatrerne som er glad i å sikre med manuell tubebrems.

Vi håper at folk ser på dette som en sunn og nødvendig utvikling og er villig å lære noe nytt. Og husk at tubebrems har fremdeles sin plass i naturlig sikring og isklatring utendørs. I tillegg anbefaler vi bruk av hansker under sikring. Under nasjonale tauklatrekonkurranser innendørs vil det fremdeles være tillatt med passive bremser da dette er et krav fra IFSC.

Assisterende bremser er taubremser som i hovedsak skal gi bremseeffekt dersom bremsegrepet slippes, enten via bremsens utforming (geometrisk assisterende) eller på grunn av bevegelige deler (mekanisk assisterende). Eksempler på assisterende taubremser som vil bli tillatt; Mammut Smart, Edelrid Jul, Black Diamond Pilot, Singing Rock Rama, Petzl GriGri, Beal Birdie, mm. Andre merker assisterende brems er også tillatt. Klubben kommer også til å tilby testvinneren Singing Rock Rama til salgs i resepsjonen til rimelig pris.

 

Passive/manuelle taubremser (hylsebrems/tubebrems) er taubremser uten bevegelige deler som ikke gir mulighet for assisterende bremseeffekt dersom bremsegrepet slippes.

 

Du kan lese mer om assisterende taubremser i anbefalingen fra Norges Klatreforbund her: https://klatring.no/taubrems I anbefalingen finner du også svar på ofte stilte spørsmål, fordeler og ulemper med assisterende taubremser.

 

Ved spørsmål, kommentarer eller forslag kan du kontakte vår sikkerhetsansvarlig Keith McInturff keith@bergenklatreklubb.no.

Assisterende taubrems
Taubremser som i hovedsak skal gi bremseeffekt dersom bremsegrepet slippes, enten via bremsens utforming (geometrisk assisterende) eller på grunn av bevegelige deler (mekanisk assisterende)