Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Innføring av nytt gradssystem utendørs

Er Materialtrettet 8a+ eller 8a? Bør Leppa ha klatregrad 7+ eller buldregrad 6B+? Og er virkelig sitdownstarten til Purkespranget 8B? Med klubbens nye fargesystem for ruter utendørs legger vi ballen død og fokuserer på klatregleden.

Foto: Merking av ruter med nytt system på Helleneset
Oppdatert 01.04.2023

På klubbens årsmøte stilte 0,004% av klubbens medlemmer opp og det var akkurat nok til å vedta et benkeforslag om å innføre nytt fargekodet graderingssystem i hele Bergen, også for utendørs ruter. Systemet baserer seg på fargekodene som allerede benyttes innendørs i klubbens anlegg for merking av buldreproblemer og klatreruter, og klubben er nå i gang med å fargekode ruter utendørs og oppdatere klatreførere.

Hvorfor innføres nytt system?

Det er mange som synes overgangen fra inneklatring til uteklatring er vanskelig å få til. Med dette nye fargesystemet vil det bli mye enklere, om du buldrer gul teip inne er det bare å se etter gul strek ute. Samme gjelder for klatreruter, det vil bli meget enkelt å finne riktig rute på feltet med fargesystemet. I tillegg har det bonuseffekten at den evige kranglingen om riktig grad forsvinner med dette systemet da spekteret er meget bredt. Nå blir f.eks alle rutene i Loddefjord gradert med fargen turkis eller grå (bortsett fra de to gule helt til venstre som aldri blir gått). Hvor viktig er egentlig graden for klatregleden? Når alle rutene er like grå forsvinner denne problemstillingen.

Hvordan skal systemet innføres?

Alle ruter og buldreproblemer vil nå merkes med bengalack i korrekt fargegradering. Vi har valgt å bruke bengalack for den er meget bestandig og kan fås i mange klare farger som passer til graderingsskalaen vi bruker innendørs. Tidlige forsøk med teip og vannmaling viste seg å være lite bærekraftige.

Klubben har utarbeidet disse reglene for markering:

  • Alle rutene vil få starttak og topptak markert med riktig fargegrad.
  • For å gjøre overgangen enda enklere for ferske klatrere er det blitt bestemt at på nivå grønn og blå vil også alle takene på rutene bli markert med maling slik at det er enkelt å finne ut hvilke tak som skal brukes.
  • For å simulere våre konkurranseklatrere vil buldreproblemer utendørs bli merket med fire streker for å markere startposisjon for hender og føtter, i tillegg til sonetak og topptak. For godkjent sone må sonetaket belastes, det nytter ikke å markere sone.
  • Om det er ønskelig kan vi videreføre praksisen fra grønt og blått nivå på hardere ruter slik at det ikke oppstår misforståelser hvilke tak som skal brukes på rutene

Når innføres systemet

Systemet innføres fra dagens dato. Klubben er allerede i gang med arbeidet og det blir kalt inn til storstilt dugnad de neste ukene for å få alle felt og ruter fargekodet til sesongen starter for alvor. Helleneset og Loddefjord er allerede merket, men vi trenger hjelp av alle som kan svinge malekosten de neste ukene for å få jobben gjort. Det er bare å melde sin interesse i resepsjonen i Vestveggen for å få utdelt din farge og malerkost for å merke ruter. Førerkomitèen er i gang med å oppdatere rutedatabasen slik at alle ruter får riktig farge (se eksempel nederst)

Hva er planen videre?

Stjernesystemet ble også diskutert på årsmøtet og det ble vedtatt at fra dagens dato vil førstebestiger få muligheten til å gi to ekstra stjerner til alle ruter han eller hun førstebestiger. På denne måten sikrer klubben at alle nye ruter som boltes opp får høy kvalitet og mange stjerner. Dette vil hjelpe klubben til å gjøre Bergen til en attraktiv klatredestinasjon i tråd med klubbens nye visjon om å bli sentrum for klatring i Norge. Merk at disse ekstra stjernene kun tilfaller førstebestiger som en uavhengig og objektiv vurdering av kvaliteten på ruten.

Om du ønsker å bli med på dugnaden eller om du har innspill til fargesystemet kan du sende epost til regnbuen@bergenklatreklubb.no

Om du har lest helt hit skjønner du nok at dette er årets aprilsnarr fra Bergen Klatreklubb!

 

 

Fargesystem
Alle ruter i Bergen vil nå få fargekode istedenfor grad. Vi benytter samme fargesystem som innendørs så overgangen fra inne til ute blir enkel. Her er årets aprilsnarr for nye lesere.