Bli medlem
Bergenshallen
Man-Tor  16.00->22.00
Fredag      STENGT
Lørdag      14.00->18.00
Søndag      15.00->19.00
Vestveggen
Man-Fre  09.00->22.00
Lørdag      09.00->18.00
Søndag      10.00->20.00
Bryggeriet
Man-Fre  16.00->22.00
Lørdag      11.00->19.00
Søndag      12.00->20.00
Årskort/månedskort gir tilgang mellom 07-23 alle dager

Sjekk driftsmeldinger for endringer
news-banner

Månedens klatrefelt: Trollkona

Uvanlig formasjonsrikt fjell, med mange store og gode tak.

Oppdatert 13.10.2024

Rett ovenfor Trollkonetunnelen på E16 mellom Bergen og Voss ligger det en godt synlig fjellvegg. Mang en klatrer har gløttet opp på veggen fra bilvinduet de siste 20-30 årene når en har kjørt forbi på vei til fjellet.

Feltet ligger like ved Trollkonetunnelen.

Det skulle gå helt til 2022 før to av klubbens ivrige klatrere, Florian Bender og Jan Bartl stoppet bilen for å gå opp og faktisk ta en nærmere titt på om det var noe bra klatring her. Det viste det seg absolutt å være.

Suong koser seg på en vertial 7-er til høyre for hulen. Foto: Roar Sande

 

Populært

Klatrefeltet som ble hetende Trollkona har så langt over 40 bolteruter, og det utvikles fortsatt nye linjer som venter på sine første bestigninger. På kort tid har feltet blitt et veldig populært tilskudd til Bergensklatringen selv om det ligger en times kjøring fra byen.

 

 

Florian bolter ny linje omgitt av flotte høstfarger. Foto: Jan Bartl

Mye av grunnen til dette er at her finnes både lange vertikale ruter på opp til 40 meter samt flott og regnsikker klatring i overheng på store tak, noe det ikke er flust av i Bergen.

Noen ruter byr på god hvil på vei mot toppen. Foto: Roar Sande

At noen av de aller mest populære rutene også kan mistenkes å være litt lette for graden ødelegger heller ikke for besøkslysten skulle en tro. Det er stor variasjon i vanskelighetsgrader med gradering fra 6- til 8+, og det kommer nok også hardere ruter etter hvert som prosjektene blir gått.

Mange av rutene til venstre for hulen byr på lange reiser opp til 40 meter. Foto: Jan Bartl

Piasavakoster og løvblåsere

Selv om de vertikale veggene på hver side av feltet har mange flotte ruter, er det kanskje hulen i midten som gjør at Trollkona skiller seg mest ut fra andre Bergensfelt. Her går klatringen på et uvanlig formasjonsrikt fjell, med mange store og gode tak som sannsynligvis er formet av vinderosjon.

 

Uvanlige formasjoner i fjellveggen her. Foto: Jan Bartl

Dette gjør også at rutene i denne delen er mer sandete og vanskeligere å få helt rene enn andre plasser. Spesielt i starten er det sandete, men det blir bedre jo lengre opp i ruten en kommer.

 

Jan beskytter seg med munnbind og svømmebriller under grovrens i hulen.

Selv om mange nok har ergret seg over at noen av rutene ikke virker godt nok pusset, har førstebestigerne virkelig gjort en stor innsats for å få de så bra som mulig. Her har alt fra piasavakoster til løvblåsere blitt dratt med opp i veggen for å få bort det verste av sand og løsgods, men det vil nok fortsatt ta litt tid og mer innklatring før det er helt optimalt.

 

Gunnar på førstebestigning av Mental istid, 8, en fin februardag. Foto: Roar Sande

Alltid tørre ruter

En kan klatre på Trollkona store deler av året. Som på de fleste Bergensfelt er gjerne de aller beste forholdene på vår og høst, men det finnes alltid noen tørre ruter her. Feltet har skygge på formiddag og sol etter ca kl 12-14 avhengig av hvilken del av veggen en klatrer på (rutene i hulen får sol senest).

Flott å klatre i hulen. Foto: Jan Bartl

Mellom midten av november til midten av februar treffer ikke solen veggen i det hele tatt, så da kan det være kaldt om temperaturen er lav. Når solen først treffer, blir det fort varmt i hulen, så selv med snø på anmarsjen kan det være barisforhold der oppe.

Klatrefører for Trollkona.

Flere månedens klatrefelt finner du her.

God klatring!