Over broen til Langøy, vest for Sotra, ligger klatrefeltet Syltøy. Her har mang en Bergens-klatrer lært å smyge seg opp veggen på fin listeklatring, og feltet må kunne regnes som et av de flotteste, mest tilgjengelige og populære feltene Bergen Klatreklubb vedlikeholder.
Fra parkeringen er det noen få meters gange til første del av veggen med fine ruter i gradspennet 6 til 7. Bortenfor denne kommer man til den store platen som har en rekke klassiske ruter på 8-tallet og 9-. Lengst ut ligger den mindre klatrede tidevannssektoren, og her er man naturlig nok avhengig av fjære for å kunne klatre.
Se dette innlegget på Instagram
Klatrerutene på Syltøy er forholdsvis lange for Øygarden å være, mange opp mot 25 meter. Her hjelper det å ha trimmet godt på tauklatringa! På den annen side er det de som sier at «ingen enkeltflytt på Syltøy er harde». Vel – klatrer du gule bulder i Vestveggen, men spoler med beina på Homo Ludens, frykt ei. Her er det først og fremst god teknikk som hjelper deg opp, og det kan læres!
Den beste måten å lære klatring på Syltøy på, er å klatre ruter på Syltøy. Her er en progresjonsliste for Syltøy bestående av kun fine ruter:
Du finner oversikt og informasjon om rutene i rutedatabasen og webføreren.
Det pussige med Syltøy-veggen er at den ikke er på Syltøy. Den er på Langøy! Kikker man på kartet vil man finne stedsnavnet Vindkjeften, og det er i og for seg et godt beskrivende navn; her er det ikke spesielt trivelig når det blåser frisk bris fra nordvest.
Se dette innlegget på Instagram
I motsatt tilfelle kan det fort bli i overkant hett på de fineste sommerdagene, og store mengder knott ved lite vind fra juni. Her lærer mange kunsten å klage på «dårlige forhold».
Husk knute på tauet, kameratsjekk og utøv godt klatrevett. God klatring!